Zahvalnost, sjećanje i ljubav

Zovem se Dida Frane, po osobi koja za našu obitelji znači sjećanje, zahvalnost i ljubav.
Rođen sam u Kotoru 2018. Kad su me naručili, željeli su da budem ekonomičan, elegantan i  brz. Ja sam trotrupac od stakloplastike, jedinstven prototip svoje vrste u Hrvatskoj, namijenjen novim vremenima.

Moja tri trupa spojena mostom predstavljaju, vjerujem, moje tri osobine: zahvalnost za prošlost, svijest za sadašnjost i povjerenje u budućnost.

Prošlost me imenom vezuje za prvog kapetana naše obitelji, koji je izgradio prvi brodarski posao i podigao obitelj svojim vrijednim rukama i nepokolebljivim srcem. Frane se kao mladić u svoju kapetansku avanturu upustio tek s jednim  trošnim drvenim brodom, kojeg je u sporim vremenima salbunara, koristio kako bi vadio pijesak i trgovao njime.  

Sadašnjost me pak prizvala na mjesto svijesti između brodarske trgovačke povijesti i uzbudljivih vizija budućnosti te navela da osjetim kako bi izletnička putovanja zapravo mogla izgledati.

Budućnost mi je već pokazala svoje lice kroz putovanja koja su se na meni dogodila i zato vjerujem da su turistički izleti uzbudljive avanture s bezbroj mogućnosti izvan uobičajenog i očekivanog.

Na dan kad sam trebao doputovati iz brodogradilišta iz Crne Gore, kući, u Vodice, more je bilo nemirno. Puhala je jaka, hladna i suha tramontana koja stiže s planina sa sjevera, kao da želi testirati koliko sam spreman.
U luku me sretno dovezao moj kapetan Ante Cukrov Mlađi, koji je od tog prvog dana nemirne plovidbe imao povjerenja u mene, kao što i ja, od prvog dana do danas, imam povjerenja u njega.  Ante je pouzdan, siguran i odvažan u onome što radi.

Od sva tri broda flote moje obitelji, na meni se najčešće događaju vjenčanja, po želji krojena putovanja, zabave, putujuće izložbe, degustacije, koncerti, pratnje sportskih zbivanja, ekološke akcije čišćenja podmorja i važni susreti.

I ja, isto kao Ina i Desto, vozim vedre i nasmijane ljude.

Kažu da je moje lagano tijelo, savršen brod koji ne radi valove. Mislim da je taj manjak otpora ono što nam je svima ponekad za plovidbe potrebno, da stvari nesmetano i jednostavno glatko idu. 

Vjerujem da je baš meni, zbog moje spone s prošlošću, sadašnjošću i budućnošću, zbog brzine i okretnosti, suđeno da budem ambasador novog, svjesnijeg  vremena, sposoban povesti ljude na nezaboravna putovanja.

Karakteristike

Galerija

Ostali brodovi naše flote