Nemoguće je upoznati kulturu dobrodošlice i nazdravljanja u Dalmaciji bez dobre domaće travarice. Ponuditi travaricu gostu na dolasku je najtipičnija dalmatinska gesta. Često se nudi uz suhe smokve, baš kao što mi to činimo na našim brodovima.

To je tradicijsko, žestoko alkoholno piće, nastalo aromatiziranjem lozovače, komovice ili voćne rakije posebnom kombinacijom divljih aromatičnih trava i dugo se u ovim krajevima radila samo za kućnu upotrebu.Kako svaka od trava ima svoj poseban blagotvorni učinak, travarica se u narodu drži ljekovitom i takav se stav ima prema njenoj upotrebi.

Travarica se stoga često u Dalmaciji imala običaj popiti natašte za dobro zdravlje te je ispijanje travarice svojevrsni ritual društvenog života. Ne postoji jedan recept za travaricu, već izuzetno brojne varijacije.

Broj trava travarice i točan popis aromatičnih vrsta razlikuje se, ne samo od mjesta do mjesta, nego je bio običaj da svaka obitelj ima svoj recept i često ga čuva kao tajnu i prenosi s koljena na koljeno. Trave se u alkohol dodaju nakon što su se ubrale u pravo vrijeme, pažljivo posušile i točno određeno vrijeme zadržale.

Za identitet ljudi ovoga kraja je bilo i ostalo važno poznavati biljke travarice i živjeti s njima.

Najčešće korištene trave u travarici su koromač i ruta.

  Brodski dnevnik - Sve