Na putu do Krke, na izvorno dalmatinski način ”buzaru”, pripremamo izvrsne zatonske dagnje tzv. pidoće, netom preuzete s uzgajališta.

Ime jela nam je ostalo iz vremena Mletaka, a odnosi se na kotlić koji je na galijama služio za pripremu hrane za posadu. Taj kotlić su zvali "busara" ili "buzzara".

U Dalmaciji se ta riječ ne koristi za posudu, već je u upotrebi za vrstu pripreme jela.

Pravilo pripreme buzare nalaže kratko vrijeme kuhanja školjaka kako bi okus sačuvao što više svježine. Školjke se očiste od morske trave i operu, pa stave u lonac u kojem se na maslinovom ulju popržio nasjeckani luk i peršin.  Kada se školjke zagriju i počnu otvarati, podliju se s malo bijelog vina koje se pusti da provre i ispari. Na kraju se u tekućinu koju su pustile školjke dodaje malo krušnih mrvica da se zgusne i  kuha se još par minuta. Poslužuje se uz svježi kruh.

Pidoće se, naravno, jedu rukama, pa ćete na brodu, od pidoća ljepljive prste, moći obrisati u vlažne platnene ubruse pripremljene s dodatkom hidrolata od mediteranskih trava. Kada sa stolova pokupimo ubruse, a prazne ljuske školjaka vratimo moru, spremni smo se u dostojanstvu radovati čistoj vodi Krke i ući u Nacionalni park.

  Brodski dnevnik - Sve