Ovo je zapis o vilama. Namijenjen je svim dječacima i djevojčicama koji nikada nisu prestali gajiti djetinju nadu, imati čista srca i pokazivati razumijevanje da je sve na svijetu povezano.

Tko više ne vjeruje u vile, može se razuvjeriti ako upozna neku od osoba s vilinskom potrebom zaštite prirode i shvatiti da vile žive među nama i da su vrlo, vrlo stvarne.

Za očekivati je da bi šibensko područje s dva nacionalna parka u svom sastavu moglo i trebalo biti pionir u lijepim inicijativama koje donose promjene.

Svaki pomak koji mijenja svijest je važan, dogodio se on kod promjene ponašanja jednog po jednog čovjeka u malim i svakodnevnim stvarima ili u promjeni ponašanja koja se dogodi u domeni jedne šire zajednice.

Takav primjer promjene ponašanja čitave jedne otočne zajednice bilježimo na Zlarinu, otoku koralja, koji je neizostavana točka naših izleta, bilo da ga razgledom s broda prolazimo, bilo da ga posjećujemo.

Na tom otoku se posljednjih godina događa nešto lijepo i važno, a to je  inicijativa “Za Zlarin bez plastike”.

O tome je Ivana Kordić, jedna od tri zlarinske vile, rekla kako je inicijativa pokrenuta kad se entuzijazam tri volonterke okupljene oko udruge La Révolution Albatros - Ane Robb, Ivane Kordić i Nataše Kandijaš - susreo s voljom jedne male otočke zajednice.

Od jeseni 2018. su udruženim snagama krenuli prema smanjenju plastičnog otiska otoka kroz prestanak korištenja jednokratne plastike u zlarinskim trgovinama, konobama, restoranima, udrugama, DVDu. U tome podršku imaju od Turističke zajednice Zlarin i Mjesnog odbora. U drugoj sezoni bez plastike, 2020. u inicijativu su nastavili  uključivati nove male poduzetnike na otoku. 

Zatim su inicijativu krajem 2019. počeli provoditi u zlarinskoj udruzi "Tatavaka" kroz koju se razvija program "Za škole bez plastike", pa tako svijest o nužnosti zajedničke borbe za održivu budućnost podižu kroz rad sa školama. Tijekom Zlarinskog ljeta na otoku organiziraju i kulturno-edukativne aktivnosti.

Inspirirani Zlarinom, a s Krkom i Kornatima na umu i sami smo se usmjerili na održiva rješenja opremanja naših izleta. Slažemo se sa zlarinskim vilama da je lakše kada se svi skupa ujedinimo u nastojanjima da sačuvamo svoj dragocjeni okoliš. Radujmo se što su se one pojavile i pokrenule ljude. Vjerujemo da zbog njih i njima sličnih, koralji koji su počeli izumirati i gubiti boju, počinju jače plamtjeti i da im se sav ostali vilinski svijet s dna mora duboko zahvaljuje.

Ovo je zapis namijenjen onima koji su bez obzira na godine, u srcu ostali  djevojčice i dječaci koji svojim izborima imaju potrebu štititi i uvažavati sav živi svijet.

  Brodski dnevnik - Sve